Četvrta svetska nedelja bezbednosti saobraćaja

Saobraćajna policija od danas 8. maja pa sve do 14. maja sprovodiće pojačanu kontrolu brzine kretanja vozila. Četvrta svetska nedelja bezbednosti saobraćaja na putevima, ove godine obeležava se pod sloganom “USPORI I SAČUVAJ ŽIVOTE” i ima za svrhu podizanju svesti gradjana koliko velika brzina često utiče na saobraćajne nezgode sa smrtim ishodom ili povredjenim učesnicima u saobraćaju.

Ukoliko vozač koji prekorači dozvoljenu brzinu ne bude zaustavljen na licu mesta, vlasniku vozila biće dostavljen prekršaj sa pozivom i napomenom da plati propisanu kaznu ili ukoliko on nije upravljao vozilom da obavesti MUP  i preda podatke o vozaču koji je napravio prekršaj.  Takodje ovog meseca , Uprava saobraćajne policije pokrenuće i akciju “Blic maraton” , tokom koje će se 24h konstantno pratiti vožnja  pomoću  svih raspoloživih uredjaja za merenje brzine kretanja.

Tokom ove akcije, saobraćajna policija će na različitim lokacijama meriti brzinu ručnim radarima,i uredjajima za merenje brzine  u vozilima koji  bez obeležja policije. Mnoge studije su pokazale da izmedju 40 i 50% vozača ne poštuju saobraćajne propise, pogotovo mladji vozači i pod uticijem alkohola često izativaju udese, najčešće zbog velike brzine. Makar malo uticati na svest vozača o brzini tokom vožnje  može dovesti do smanjenja broja saobraćajnih nezgoda sa smrtim ishodom. Svake godine 1,25 miliona ljudi pogine u saobraćajnim nezgodama na putevima, a 20-50 miliona zadobije različite povrede.

Želja je da se ovom akcijom znatno smanji brzina vožnje, koja ima često fatalne posledice, kao što su npr Holandija,Švedska i Velika Britanija zemlje koje su imale najviše uspeha u smanjenju stope poginulih lica u saobraćaju na putevima, jer su se na veoma ozbiljan način posvetili ovom problemu koji je svuda prisutan. Prioritet su dali bezbednoj brzini, bezbednoj putnoj infrastrukturi. bezbednim učesnicima u saobraćaju i bezbednim vozilima.

Mere koje su se pokazale efikasnim činile su:

  • podizanje svesti javnosti o opasnosti od brzine
  • usporavanje ograničenja brzine  koje odgovaraju nameni svakog puta
  • sprovodjenje ograničenja brzine manuelnom ili automatskom kontrolom
  • modifikacija puteva ili izgradnja sa merama smirivanja saobraćaja, kao što su npr ležeći policajci, kružni tokovi…
  • ugradnju novih tehnologija u vozila(automatski sistemi naglog kočenja ili sistem inteligentne regulacije brzine)

Uprava saobraćajne policije apeluje na vozače da zbog veće bezbednosti svih učesnika u saobraćaju poštuju pravima brzine vožnje.

Vaš AM CLUB SERBIA http://www.amcsrbija.rs