Ukoliko se na zadnjim sedištima Vašeg vozila nalaze dva pojasa, a auto Vam je registrovan za pet osoba, sledi Vam doplata, prenosi Mondo.

Ako je vozilo registrovano za petoro ljudi, a imate samo četiri sedišta i takođe četiri pojasa, moraćete izdvojiti najmanje 4.500 rsd.

Sve ukazuje na to da se neće više tolerisati automobili koji su registrovani za više putnika, nego što ima pojaseva, te će vlasnici vozila morati platiti taksu za novu saobraćajnu dozvolu i imati potvrdu o stvarno kapacitetu.

Procedura će se sastojati od toga da vozači tj vlasnici vozila traže potvdu o broju sedišta od proizvođača, a ukoliko  je ne dobiju sledeći korak je Agencija za bezbednost saobraćaja, zatim je potrebno otići u servis na tehnički pregled i na samom kraju posetiti MUP, gde se registracija i završava i dobija se nova saobraćajna dozvola.

Što se tiče troškova oni zavise od samog vozila. Uglavnom oni koji imaju novije automobile treba da potraže odmah od proizvodjača potvrdu o broju sedišta, a za one koje nisu u mogućnostu da pribave potvrdu od proizvođača, mogu tražiti od agencije nalog za atestiranje vozila.

Ovaj problem neće biti moguće rešiti dodavanjem još jednog pojasa, napominju u centru za servisiranje. Ako vozilo samo po sebi ima npr. četiri sedišta, ne može da se ugradi  pojas još jedan da bude kao peti ukoliko nemate još jedno sedište.

Kazne  će biti prilično velike, od tri kaznena poena, i novčan od 6.000 do 20.000 din. Ukoliko je došlo do saobraćajne nezgode kazna se povećava na 4 kaznena poena i nešto većim iznosom koji će se kretati od 10.000 do 40.000 din, ili kaznom zatvora od 40 dana..

Savetujemo Vas da ukoliko bude neophodno primeniti ove novine, budete u toku i na vreme se pripremite na nova pravila kada je u pitanju broj putnika u vozilu i broj sedišta u istom!