Navikli smo da nam iz  Rusije stižu najneverovatniji video snimci. Poslednjih par godina najviše pažnje privlače razne situacije snimljene sigurnosnim kamerma iz unutrašnjosti vozila. Nagledali smo se svega i svačega, od  čeonih sudara, prevrtanja, probijanja rampi na pružnim prelazima, prolazaka kroz crveno na semaforu, raznih incidenata između vozača do onih plemenitih u kome Rusi pomažu jedni drugima da se izvuku iz snega ili izbegnu posledice opasne po život.

Izgleda da nas  ništa ne može iznenaditi, pa ni mogućnost da je u sred snežne oluje negde u zavejanim stepama Kazakstana sleteo vojni helikopter Mil Mi-17 u nameri da zatraži pomoć.

Kao što se na snimku vidi, pilot je helikopter spustio po sredini puta, ispred dva šlepera, dotrčao do jednog od vozača i posle par razmenjenih rečenica i dosta gestikulacija uredno seo u svoju kabinu i uspešno uzleteo.

Po pokretima ruke, kojima pilot pokazuje pravac, izgleda kao da je izgubio orijentaciju i da od vozača traži potvrdu u kom pravcu da nastavi letenje.  Uzevši u obzir snežnu oluju, smanjenu vidljivost (ako je uopšte i ima) kao i mogućnost da su uređaji za navigaciju letenja otkazali usled surovih uslova koji vladaju u tim predelima, nije isključen gore pomenuti scenario

Ne možemo sa sigurnošću da tvrdimo da se vojni pilot u helikopteru izgubio sa članovima posada, ali nam naše skromno poznavanje ruskog jezika potvrđuje činjenicu da je kamiondžija siguno pomogao pilotu. Pored toga jasno se čuju i sočne psovke drugog vozača čija je kamera zabeležila ovu simaptičnu situaciju u kome navodi kako ne može da veruje u to da je helikoptor sleteo ispred njih.

Bilo kako bilo, pomoć na putu je izgleda potrebna i vojnim pilotima koji lete helikopterom! 🙂

Za nas ostale vozače, koji se krećemo vozilima na četiri točka, pomoć na putu jednostavno obezbeđujemo putem sajta: http://amcsrbija.rs/paketi/