Svi znamo koliko uticaj alkohola negativno utiče na vozača i ometa u toku vožnje, ali ne treba zanemariti stanje vozača kada nije naspavan i odmoran za putovanje.

Da li ste znali da vozač koji nije spavao 21h može da se poredi sa pijanim vozačem koji ima 0,8 % promila, dok osoba koja nije spavala oko 18 sati ima iste posledice kao vozač koji ima 0,5 promila alkohola u krvi, dokazala je nova studija koja je sprovedena u Americi. Kao što znate po zakonu o bezbednosti saobraćaja u Srbiji, osoba koja upravlja vozilom ne sme da ima više od 0,3 promila alkohola u krvi. Vozači koji su najmanje odmorni su uglavnom vozači kamiona i mlade osobe. Istaživanja su pokazala kako manjak odmora i sna utiče na koncentraciju tokom vožnje, samim tim stvara osećaj nervoze, smanjuje reflekse i povećava šanse za kobne greške tokom vožnje.

Ako krećete na put, pogotovo na duže destinacije, najbolja opcija koja je ujedno i od ključne važnosti jeste zaustaviti vozilo i odmoriti. Kada su u pitanju kraće vožnje poželjno je popiti neki kofeinski napitak, dok se to ne preporučuje tokom dugih vožnji jer će te tako izazvati kontraefekat i još veći umor čim njegovo delovanje prestane, zato je veoma važno da obratite pažnju na sve ove činjenice.

Najčešće budu pospani radnici sa dugim radnim vremenom, mladi ljudi, osobe sa poremećajem spavanja, takodje i radnici u noćnim smenama… Najveći broj saobraćajnih nezgoda dešava se u julu i avgustu kada ljudi idu na godišnje odmore i duže destinacije, stoga budite svesni svojih mogućnosti kako vozite pogotovo na duže destinacije i da krenete naspavani i odmorni, umesto da pijete enegertska pića, puštate muziku glasno ili otvarate prozore, time rizikujete i svoju bezbednost tokom vožnje, a takodje i bezbednost drugih učesnika u saobraćaju.

Trebamo biti svesni činjenice da je umor jedan od najvećih neprijatelja u saobraćaju, budite oprezni, odmorni i odgovorni!

Vaš AM Club SERIBA