Da li proveravate svoj auto pred letovanje?! Nismo često ni svesni koliko je bitno da sve bude na svom mestu…

Kada dodje vreme za letovanje najčešće se odlučujemo za put sopstvenim automobilom, zbog navike, zbog komfora, zbog finansija… Čak iako ste uradili tehnički pregled prilikom registracije, poželjno je proveriti najbitnije stvari oko Vašeg vozila.

PROVERITE GUME

Najbolje je da odete kod vulkanizera, mada možete i sami da ih proverite. Takodje možete da odete na pumpu ukoliko vrši proveru pneumatika. Proverite rezervnu gumu i da su Vam gume na automobillu cele i da li je pritisak adekvatan.

PREKONTROLIŠITE KLIMA UREĐAJ

Proverite klima uređaj u Vašim kolima da li je sve ispravno. Sigurno ne želite da se nađete na putu bez klime na ogromnoj vrućini. Klima je nekad korisna, ali i štetna zaprljani filteri su puni bakterija i virusa. Klimu je najbolje da proverite tako što kada je upalite proverite da li ispušta neprijatne  mirise to će biti znak da je potrebni da je očistite.

PROVERITE NIVO  ULJA U MOTORU, TEČNOST ZA PRANJE STAKLA, KOLIČINU RASHLADNE TEČNOSTI

Kao što i sami znate često se dešava tokom letnjeg perioda, da nam se na vozilu desi da “prokuvava motor” i iz tog razloga je veoma važna količina rashladne tečnosti. Tečnost ćete proveriti na vidnom mestu ispod haube, a obratite pažnju na kaiš koji pokreće pumpu rashladne tečnosti, jer može istrošen kaiš brzo da pukne i doći će do toga da Vam se pregreje motor. Što se tiče tečnosti za pranje stakla budite sigurni da je posedujete, iako je temperatura visoka nikad ne možete da znate kada Vas očekuju vremenske nepogode.

PROVERITE KOČNICE

Redovno održavanje kočnica jedna je od najbitnijih stavki vlasnika vozila. Najbolje je da ih proveravate na svakih 5.000 km. Neki od znakova koji će Vam ukazati da sa kočnicama nešto nije u redu su npr: signalna lampica na instrumental tabli, buka kada pritisnete kočnicu, auto Vam vuče na jednu stranu prilikom kočenja, itd…

Veoma je važno takođe da se obezbedite i osigurate pred put, pogoto ako idete izvan granica Srbije, poželjno bi bilo da uzmete paket pomoći na putu i putujete bezbrižni GDE GOD SE NALAZITE, A DA VAM JE POMOĆ POTREBNA!!!!!

AM CLUB SERBIA http://amcsrbija.rs/