Uskoro u našoj zemlji postoji velika šansa da “nastupe” nove laserske kamere. Saobraćajna policija ima na umu modernizaciju opreme za manje ili lakše prekršaje. Radi se o uređaju koji može da snimi lice vozača iz suprotnog smera, iz razloga provere da li vozač ima vezan sigurnosni pojas, ili npr da li vozač koristi mobilni telefon, tj da li razgovara na isti li ga koristi npr za poruke i drži u ruci.

U pitanju je moderna kamera sa laserom, najnovije tehnologije, koji ima visoku rezoluciju, a maksimalna brzina tokom snimanja vozila je 320 km na sat. Smarta se da je ovo neophodno jer je prošlogodišnje istraživanje Agencije za bezbednost saobraćaja pokazalo da je 42 odsto anketrianih vozača priznalo da je najčešći prekršaj koji prave upravo korišćenje mobilnog telefona tokom vožnje ili vožnja bez pojasa i nadstoji se tome stati na put našim vozačima radi što veće bezbednosti u saobraćaju.

Ukoliko ova kamera bude nabavljena, vozači neće biti zaustavljeni na licu mesta od strane saobraćajne policije već će dobijati pozive na kućnu adresu, samim tim nikad ne znate kada Vas je kamera zabeležila. U toku redne patrole ove laserske kamere mogu da snime i do 3.997 vozača i sa udaljenosti od jednog kilometra, što govori da u toku jednog dana može da se zabeleži mnogo vozača koji ne poštuju propise.

Ovim potezom ima se za cilj da se zantno smanje ovi prekšaji, koji ne samo da ugrožavaju vozača koji ih ne poštuje već i ostale učesnike u saobraćaju. Svi znamo koliko razgovor mobilnih telefonom povećava rizik udesa, ili još veći rizik kucanje poruka u toku vožnje koje je često fatalno.  Istraživanje je pokazalo da dok se priča na telefon u toku vožnje naši refleksi su kao kod osobe od 70 godina i da se polovina vozača javlja na telefon u toku vožnje, a više od polovine ne stane sa strane da telefonira, već nastavlja da upravlja vozilom.

Dragi vozači, vozite bezbrižno i oprezno, vežite pojas i ostavite telefon po strani u toku vožnje!!!

 

AM CLUB SERBIA http://amcsrbija.rs/