KAZNE I ZA BICIKLISTE

 

Stiglo je lepo vreme i sve je više na ulicama vozača na dva točka. Kada je u pitanju vožnja bicikla pre svega morate proveriti Vaše gume da li su naduvane, zatim kočnice da li su ispravne,ali ne treba zanemariti ni drugu opremu. Kada su u pitanju npr kaciga i štitnici oni nisu obavezni za bicikliste, ali se savetuju za one koji vole bržu vožnju.

Iznenadili bi se kada bi čuli koliko naša okolina zapravo malo zna šta piše o biciklistima o Zakonu bezbednosti sabobraćaja na putevima, pa i mi sami nismo dovoljno upućen.

Što se tiče dece na biciklu(član 88), ne smeju da upravljaju biciklom na javnim putevima, a deca stara 9 ili više godina smeju da voze bicikl u pešačkoj zoni, zoni usporenog saobraćaja, zoni “30”, zoni škole i nekategorisanom putu. Ako je dete mlađe od 9 godina može da upravo biciklom, ali pod nadzorom starijeg lica od 16 godina. NEPOŠTOVANJE OVOG ZAKONA KAŽNJAVA SE NOVČANO OD 6.000 DO 20.000 rsd. Vozač bicikla ukoliko ima 18 i više godina može na biciklu prevoziti dete starije od 8 godina, pod uslovom ako je na biciklu ugrađeno posebno sedište(prilagođeno veličini deteta).

Vozači bicikla, mopeda, motocikla i tricikla ne sme da ometa druge učesnike u saobraćaju posebno ne sme  da:

  1. ispušta upravljač iz ruku
  2. sklanja noge sa pedala
  3. se pridržava na drugo vozilo
  4. vodi, vuče ili potiskuje druga vozila, odnosno životinje, osim da vuče priključno vozilo za bicikl
  5. dopusti da vozilo kojim upravlja bude vučeno ili potiskivano
  6. prevozi predmeta koji mogu da ometaju tokom upravljanja
  7. upotrebljava na oba uha slušalice za audio uređaje

 

Za vožnju bicikla, gde ne postoji posebna staza, odnosno traka za bicikliste, sme da se koristi put u širini od najviše jedan metar od desne ivice puta. Prema trenutno važećim odredbana ZBS biciklisti ne smeju da se kreću “žutom trakom”. Prilikom kretanja noću i u uslovima smanjenje vidljivosti bicikl mora da ima upaljeno jedno belo svetlo na prednjoj strani i jedno crveno svetlo na zanjoj strani bicikla. Vozač bicikla ne sme da se kreće biciklističkom stazom brzinom većom od 35km/h.

Kradja bicikla

Upoozoravali su da lopovi namerno iseku  profile tokom noći i sakriju pukotinu, tako da vozač koji ostavi vezani bicikl ništa ne posumnja. Kroz napravljen prorez, lanac se samo prevuče, iz toga razloga obratite pažnju kada ostavljate svoje biciklo.

Uživajte u vožnji biciklom ukoliko volite, ali obratite pažnju na sve iz teksta!!!

Vaš AM CLUB SERBIA http://amcsrbija.rs/